Як правильно сушити фрукти в сушарці?🍇🍓🍌
Сушка фруктів – це один з найпоширеніших варіантів заготовок на зиму. В процесі сушки, відбувається тільки видалення вологи з продуктів, а більшість вітамінів та корисних речовин залишається. Перезрілі фрукти краще використати для приготування пастили. Крім того в такому стані їх зручніше зберігати.
Фрукти сушать на свіжому повітрі, в духовках або спеціальних електросушарках. Вони дозволяють рівномірно просушити фрукти, уникнувши гниття та потрапляння комах.
Для сушіння різних фруктів потрібен різний час. Час може залежати від товщини кусочків, вмісту вологи у фруктах, вмісту цукру, вологості повітря та ін. Сушку розмістіть в місці яке добре провітрюється. Для отримання якісних сушених фруктів вибирайте тверді, спілі фрукти з високим вмістом цукру та вітамінів.
- Підготовка фруктів до сушіння
- Попередня обробка фруктів перед сушінням
- Відновлення фруктів після сушки
- Як правильно сушити різні види фруктів в сушарці
Підготовка фруктів до сушіння
Добре вимийте фрукти, видаліть підгнивші частинки, кісточки і хвостики. Насухо промокніть паперовим рушником. Переважно фрукти нарізають гострим ножем, кухонним комбайном і ін. на частинки товщиною не більше 5 мм. це забезпечує рівномірну сушку. По бажанню яблука, груші, цитрусові і кісточкові фрукти можна сушити із шкіркою.
Попередня обробка фруктів перед сушінням
Це робити не обов’язково для більшості фруктів, треба просто нарізати і сушити. Тим не менш, попередня обробка дозволяє зберегти природній колір фруктів і такі важливі вітаміни, як А і С.
Такі натуральні консерванти, як цитрусовий та ананасовий соки запобігають потемнінню, що переважно стається з яблуками. Наріжте фрукти прямо в сік. Через п’ять хвилин достаньте їх. Дайте стекти соку та виложіть фрукти на лотки. Кісточкові фрукти (абрикоси, сливи та ін.), ківі можна обробити розчином: 1 частина меду розвести в 2-х частинах води. цей розчин трохи нагріти, щоб мед повністю розчинився, потім охолодити його, покласти в нього фрукти і дати настоятися 10-12 годин. Це допоможе зберегти колір, і вони стануть глазурованими, що зробить їх ще більш смачними.
Щоб фрукти не потемніли, їх потрібно помістити на 2 хвилини в розчин аскорбінової або лимонної кислоти – 15 мл. (1 ст. л.) на 2 літра води. Потім дістаньте їх, дайте стекти воді та виложіть фрукти на лоток.
Вивертання половинок абрикос або слив, викладених шкіркою вниз на лотку, прискорює процес сушки. Більш великі фрукти потрібно розрізати на чотири частинки або дольки товщиною 5 мм.
При сушці цілих фруктів з восковим напиленням, таких як виноград, вишня або ін. потрібно занурити їх в киплячу воду на 3 хвилини. При цьому їх шкірка тріскається, стає більш пористою, що дає більш швидке видалення вологи і прискорює процес сушки. Не забудьте після занурення в кип’яток, охолодити фрукти в холодній воді. Великі виноградини слід розрізати навпів і помістити на лотку шкіркою донизу, при цьому відпадає необхідність обробляти їх кип’ятком.
Розміщуйте фрукти на лотку в один шар, не накладаючи їх один на одного, так я це може збільшити тривалість процесу сушки.
Більшість фруктів після сушки будуть гнучкими і жорсткими без капель води, коли повністю висохнуть. Розірвіть кусочок навпів, здавіть і впевніться, що ніякої вологи не залишилось всередині.
Відновлення фруктів після сушки
Достатньо однієї чашки води на одну чашку фруктів. Кип’яток прискорює процес відновлення. дайте постояти до повного відновлення. Для фруктових салатів можна відновити у фруктовому соці, або безпосередньо у йогурті.
Як правильно сушити різні види фруктів в сушарці
Сушка яблук
Ріжемо часточками або пластинами товщиною 5 мм. Попередня обробка не обов’язова. По бажанню збризгуємо лимонним соком або водним розчином лимонної кислоти. Викладаємо на піддони, залишаючи відстань між шматочками. Сушимо приблизно 8-12 годин при температурі 55 ° C.
Сушка абрикосів
Нарізати на дольки тверді стиглі фрукти, або розрізати навпів, видалити кісточки, вивернути навиворіт. По бажанню настояти в розчині меду з водою протягом нічі. Сушимо приблизно 12-24 години при температурі 55 ° C.
Сушка бананів
Нарізати банани на дольки товщиною 5 мм. По бажанню замочити в цитрусовому соці. Сушимо приблизно 12-16 години при температурі 55 ° C.
Сушка чорниця, лохина, брусниця
Помити, видалити хвостики, бланшувати 3 хвилини, охолодити в холодній воді. Сушимо приблизно 12-16 години при температурі 55 ° C.
Сушка вишні
Помити, видалити хвостики та кісточки або розрізати навпів. Сушимо приблизно 14-24 години при температурі 55 ° C.
Сушка цитрусових (апельсини, мандарини, лимони)
Нарізати товщиною 3 мм. Сушимо приблизно 14-18 години при температурі 55 ° C.
Сушка винограду
Помити. Сушим цілком або нарізаємо навпів. Якщо цілком, то бланшувати 3 хвилини, охолодити в холодній воді. Сушимо приблизно 18-26 години при температурі 55 ° C.
Сушка ківі
Помити, видалити шкірку, нарізати товщиною 5 мм.. Сушимо приблизно 10-12 години при температурі 55 ° C.
Сушка слив
Помити, нарізати достиглі тверді фрукти, або поділити навпів, видаливши кісточку, виверніть шкірку. Сушимо приблизно 10-14 години при температурі 55 ° C.
Сушка полуниць
Нарізати тверді полуниці товщиною 5 мм.. Сушимо приблизно 8-10 години при температурі 55 ° C.
Приблизна вага кінцевого сухого продукту з 10 кг. сирих фруктів:
- яблука – 1,5 кг.;
- абрикоси – 1,5 кг.;
- вишня – 2 кг.;
- персики – 1,5 кг.;
- груші – 2 кг.;
- банани – 2 кг..
Читати також:
Comments are closed.