Пастила – смачно та корисно

Пастила — смачна та корисна страва з фруктів, ягід. Вона містить клітковину, вітаміни та природний пектин – кращий сорбент токсинів. До пастили можна дадати мед, горіхи, насіння тоді Ви зробите її ще кориснішою і смачною. Її можна легко приготувати дома в духовці або в електричній сушці. Через те, що вона готується при мінімальній температурі, в пастилі зберігаються корисні речовини свіжих натуральних продуктів. У правильній пастили немає ніяких сторонніх добавок: підсилювачів смаку, консервантів, підсолоджувачів, загусників.
Пастила — смачна та корисна страва з фруктів, ягід

Пастила – це прекрасна закуска. Її можна відновити, розбавивши соком або водою в пропорції 1 :1 і використовувати як соус або пюре. з пастили легко приготувати прекрасний десерт для дітей – як прослойка в безквітах або начинка для пляцків. Для приготування джему без цукру три частини пастили залити однією частиною кип’ятку.

Пастилу можна готувати з підсолодженого (цукром або медом) або не підсолодженого, вареного або не вареного фруктового пюре.  Фрукти, які окисляються швидше інших (абрикоси, яблука, персики і ін.), краще спершу нагріти до 100 С, потім охолодити і лише після цього готувати з них пюре.

Технологія приготування пастили

Пастилу роблять з ягідної суміші, подрібненої до однорідного стану. Це можна зробити за допомогою блендера, м’ясорубки або вручну. Для покращення аромату і смаку додають цукор, мед, цедру лимона, листя м’яти або ванілін.

Ягідну масу розливають тонким шаром на піддонах, змазаних жиром, та сушать до готовності.

Дуже зручно для приготування пастили використовувати сушки для овочів і фруктів. Деякі з них мають піддони для приготування пастили. Якщо ж спеціального лотка немає, то його можна зробити, наприклад, з пергаменту. Середній час сушки пастили 10-14 годин, при температурі нагріву 55 градусів.

Якщо сушки немає, то на допомогу прийде звичайна духовка. Щоб пастила не прилипала до листу, його застеляють пергаментом і змащують олією. Духовку розігрівають до температури 80 – 100 градусів, і сушать пастилу до готовності 6 – 9 годин. Обов’язковою умовою сушіння в духовці є відкриті дверцята. Це сприяє циркуляції повітря і кращому просиханню.

Готовність визначають на дотик. Якщо пальці не прилипають до поверхні пастили, значить, готова.

Пастилу знімають поки вона ще тепла, завертають трубочкою і охолоджують. Також рулетки пастили можна обернути харчовою плівкою. Зберігають в герметичному контейнері. В холодильнику пастила буде зберігатися набагато довше.

пастила сушена фото

Рецепти приготування пастили

Натуральна полунична пастила без цукру

Інгредієнти для полуничної пастили без цукру:

  • полуниця – 2 кілограми;
  • масло рослинне – 1 столова ложка;

Наявність цукру в полуничній пастилі зовсім не обов’язково, так як природного солоду ягід цілком вистачає.
Спочатку відсортовують найстигліші і міцні ягоди. Підгнивші лоди потрібно відразу ж відбракувати. Ягоди акуратно промивають під проточною водою і знімають з них чашолистки. Перед подрібненням, полуницю просушують протягом 30 хвилин на паперових рушниках.

Пюре з ягід викладають на змащені маслом лотки електросушарки або листи духовки. Після того, як пастила просохне, її акуратно відокремлюють від паперу і скручують трубочкою.

Полунична пастила з цукром без варіння

Інгредієнти для полуничної пастили:

  • полуниця – 2 кілограми;
  • масло рослинне – 1 столова ложка;
  • цукор – 200-250грам.

Для поліпшення смаку можна додати пару гілочок м’яти або ванілін.

Кращі рецепти вишневої пастили

Вишнева пастила

Вишнева пастила – неймовірно смачний десерт. Ця страва містить мінімальну кількість цукру, що робить його ще більш корисним. Приготувати пастилу самостійно не складе особливих труднощів. Головне дотримуватися нескладних правил.

Технологія приготування пастили з вишні

Пастила готується з пюреподібної ягідної маси з додаванням цукру, меду, соків або пюре з інших овочів і фруктів. Щоб приготувати ягідну основу, вишню перебирають і промивають під проточною водою.

Для приготування «живої» пастили без варіння, ягоди звільняють від кісточок і перемелюють блендером.

Інший спосіб передбачає проварювання ягід протягом 40 хвилин. При цій процедурі утворюється досить велика кількість соку, який потрібно буде злити. М’якоть перебивають блендером та відправляють на сушіння.

Ягоди можна не звільняти від кісточок відразу. Зробити це можна після того, як процедура варіння буде завершена, протерши їх через сито або друшляк. Кісточки та шкірка залишаться в друшляку, а м’якоть і сік стечуть в каструлю. Якщо соку видійде дуже багато, то його злийте, та застосовуйте в інших рецептах.

«Жива» пастила з вишні без цукру

Ягоду в свіжому вигляді подрібнюють блендером та проціджують через сито. Однорідну масу викладають на піддони і сушать до повної готовності.

Вишнева пастила з медом

  • вишня – 1 кілограм;
  • мед – 200 грам.

Пюре з вишні уварюють до загусання, а потім в остигнула масу вводять рідкий мед. Таку пастилу можна сушити  природним способом на сонці.

Вишнева пастила з цукром

  • вишня – 1 кілограм;
  • цукровий пісок або пудра – 200 грам.

Ягоди проварюють разом з кісточками, а потім перетирають через сито. До ягідної маси додають цукор і все ретельно перемішують. Потім пюре ставлять на вогонь і уварюють на третину. Після цього пастилу можна відправляти на сушіння.

Вишнева пастила з яблуками

  • вишня – 1 кілограм;
  • яблука кисло-солодкі – 500 грам;
  • цукровий пісок – 300 грам.

Яблука очищають і проварюють разом з вишнею, звільненої від кісточок. Розм’якшені плоди перебивають блендером та додають цукор. Потім масу уварюють до зменшення в обсязі протягом 1 години, і викладають на піддони для сушіння.

Вишнева пастила з бананом, медом і кунжутом

  • вишня – 200 грам;
  • банан – 2 штуки;
  • мед – 1 столова ложка;
  • кунжут – 2 столові ложки.

У бананово-вишневе пюре додають рідкий мед. Солодку масу викладають на піддони для сушіння і посипають зверху, обсмаженою на сухій сковороді, кунжутом.

Пастила з лохини: кращі рецепти приготування

Лохину після збору потрібно якнайшвидше опрацювати, так як ця ягода дуже швидко втрачає свою форму. Насамперед ягоди перебирають, відбраковують підгнилі і пошкоджені.

Пастила з лохини: кращі рецепти приготування

Пастила з сирих ягід лохини без цукру

Чисті ягоди перемелюють блендером або пропускають через м’ясорубку. Отриману ягідну пасту викладають на піддони і сушать до готовності.

«Жива» пастила з лохини з цукром

  • лохина – 1 кілограм;
  • цукровий пісок – 200 грам.

Ягоди подрібнюють блендером в пюре і додають цукровий пісок. За допомогою віночка масу збивають до повного розчинення кристалів і відправляють на сушку.

Пастила з проварених ягід лохини

  • лохина – 1 кілограм;
  • цукровий пісок – 600 грам;
  • вода – 1 стакан.

Лохину заливають склянкою води і кип’ятять 15 – 20 хвилин. Після цього ягоди пробивають блендером або протирають через дрібне сито. До пюре додають цукор і варять на маленькому вогні до загусання. Ягідну масу, зменшену в обсязі, розкладають на листи і сушать.

Пастила з лохини та малини з кунжутом

  • лохина – 1,5 кілограма;
  • малина – 1 кілограм;
  • кунжут – 40 грам;
  • цукровий пісок – 300 грам.

Ягоди подрібнюють за допомогою м’ясорубки, а потім перетирають через сито. Якщо наявність кісточок від малини вас не бентежить, то пасту можна залишити поза процеженной. У пюре вводять цукор і чекають його повного розчинення. Після цього масу викладають на листи, і присипають зверху насінням кунжуту, попередньо обсмаженими на сухій сковороді.

Найкраще зберігати пастилу в банку під щільною кришкою. Протягом 1 місяця пастила з лохини може зберігатися в основному відсіку холодильника. Зберегти продукт на більш тривалий термін, можна заморозивши його.

Читати також:

Лохина або голубіка вирощування та догляд

Як сушити фрукти в сушарці

You may also like...

1 Response

  1. 11.10.2020

    […] Перезрілі фрукти краще використати для приготування пастили. Крім того в такому стані їх зручніше […]