Цікаві факти про кофеїн, які треба знати ☕

Три найпопулярніших напої кава, чай і кола містять КОФЕЇН

Кофеїн було відкрито ще в 1819 році німецьким хіміком Фрідлібом Фердинандом Рунге. Наукова назва кофеїну триметилксантин. Журнал Today’s Chemist At Work повідомляє, що йому вдалося екстрагувати речовину з рідкісних кавових зерен, які подарував вченому Йоганн Вольфганг фон Гете.

У природі в великій кількості міститься в листі чаю, кавових та какао бобах, у листі мате, гуарана. Гуарана та мате як джерела кофеїну використовуються рідше.

Назви кофеїну — матеїн та гуаранін — пішли від назв цих рослин. Основним же джерелом кофеїну є кавові боби (зерна). Вміст кофеїну у каві може сильно мінятися і залежить від сорту та методу приготування. Одна невелика порція кави 30 мл еспрессо з сорту Арабіка може містить від 40мг кофеїну і до 100мг для міцної кави.

Сильно обсмажені кавові зерна містять менше кофеїну, ніж слабо обсмажена. Сорт кави Арабіка містить менше кофеїну, ніж Робуста.

Цікаві факти про кофеїн

Цікаві факти про кофеїн (фото — колаж)

У чайному листі кофеїну більше, ніж в кавових зернах. Але через різну технологію заварювання в чаї кофеїну менше, ніж у каві.

Починає діяти кофеїн через 20-30 хвилин після вживання. Деякі вчені радять, за можливості, після ранкової чашки кави подрімати 20-30 хвилин. Це допоможе задіяти кофеїну максимальну кількість рецепторів рецепторів у мозку і знизити аденозин до мінімуму. Так що, кава у ліжко – подвійна користь. Діє чашка кави від 4 до 6 годин, а через 12 годин кофеїн виводиться з організму.

До шести чашок кави в день вважається безпечною дозою для здоров’я людини — в більшій дозі кава може нашкодити. До такого висновку прийшли австралійські вчені на підставі результатів масштабного дослідження.

Від кави бувають алергічні реакції, які можуть проявлятися висипанням. Можуть бути також незвичні прояви: нездатність заснути взагалі, прискорене дихання навіть після чашки кави.

Кава позитивно впливає на довгострокову пам’ять. У дослідницькому університеті Джона Хопкінса проводили такий тест: людям давали різну кількість кофеїну і показували їм серію картинок. Через 24 години їх попросили згадати, що за картинки їм показували, і ті, хто вжив добу тому більше кави, впоралися із завданням краще.

Читати також:

Шоколадний крем ганаш

Цукати з гарбуза рецепт

Кавова гуща, як добриво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.