Здоров'я та краса, Смаколики, Цікаве та корисне

Цікаві факти про кофеїн, які треба знати ☕

Цікаві факти про кофеїн
Цікаві факти про кофеїн (фотоколаж)

Цікаві факти про кофеїн

Кофеїн було відкрито ще в 1819 році німецьким хіміком Фрідлібом Фердинандом Рунге. Наукова назва кофеїну триметилксантин. Журнал Today’s Chemist At Work повідомляє, що йому вдалося екстрагувати речовину з рідкісних кавових зерен, які подарував вченому Йоганн Вольфганг фон Гете.

Три найпопулярніших напої кава, чай та кола містять кофеїн

У природі в великій кількості міститься в листі чаю, кавових та какао-бобах, у листі мате, гуарана. Гуарана та мате як джерела кофеїну використовуються рідше.

Назви кофеїну – матеїн та гуаранін – пішли від назв цих рослин. Основним же джерелом кофеїну є боби кави (зерна). Вміст кофеїну у каві може сильно мінятися та залежить від сорту та методу приготування. Одна невелика порція кави 30 мл. еспресо з сорту Арабіка може містить від 40 мг. до 100 мг. кофеїну для міцної кави.

Сильно обсмажені кавові зерна містять менше кофеїну. Сорт кави Арабіка містить менше кофеїну, ніж Робуста.

У чайних листках міститься більше кофеїну, ніж у кавових зернах. Проте, через відмінність у технології заварювання, чай містить менше кофеїну, ніж кава.

Кофеїн починає діяти через 20-30 хвилин після його вживання. Деякі науковці рекомендують, якщо це можливо, після ранкової чашки кави відпочити протягом 20-30 хвилин. Це дозволить залучити кофеїну максимальну кількість рецепторів у мозку та мінімізувати рівень аденозину. Таким чином, кава в ліжку може бути подвійно корисною. Дія однієї чашки кави триває від 4 до 6 годин, а через 12 годин кофеїн повністю виводиться з організму.

Споживання до шести порцій кави щодня вважається безпечною дозою для здоров’я людини. Більша кількість може вплинути негативно. Такий висновок був зроблений австралійськими вченими на підставі результатів масштабного дослідження.

Кава – один із найпопулярніших напоїв у світі, який п’ють мільйони людей. Без кави не можна приготувати тирамісу – італійський багатошаровий десерт.

Після приготування кавових напоїв та десертів на її основі залишаються відходи – кавова гуща, що може бути використана як добриво.

Від кави бувають алергічні реакції, які можуть проявлятися висипанням. Можуть бути також незвичні прояви: нездатність заснути взагалі, прискорене дихання навіть після чашки кави.

Кава позитивно впливає на довгострокову пам’ять. У дослідницькому університеті Джона Хопкінса проводили такий тест: людям давали різну кількість кофеїну і показували їм серію картинок. Через 24 години їх попросили згадати, що за картинки їм показували, і ті, хто вжив добу тому більше кави, впоралися із завданням краще.

Читати також:

Шоколадний крем ганаш: рецепт приготування 🍫

Цукати з гарбуза – корисно та смачно: рецепт🎃

Секрети приготування ідеального чизкейка 🍰

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.