Цукати з гарбуза – корисно та смачно
Один із найцікавіших та корисних способів використання гарбуза – це приготування цукатів. Це десерт, який надасть організму безліч корисних речовин.
Цукати з гарбуза є відмінним джерелом багатьох вітамінів та мінералів. Гарбузи багаті бета-каротином, який перетворюється в організмі на вітамін А, необхідний для підтримки здоров’я очей та шкіри. Вони містять вітамін С, який підсилює імунну систему, та вітамін Е, який діє як антиоксидант. Такий десерт може бути використаний як самостійна закуска або додаток до інших страв.
Компоненти для приготування цукатів з гарбуза:
- гарбуз 500 г;
- цукор 500 г;
- половинка апельсина;
- кориця паличками – 1 паличка;
- гвоздика: 2-3 шт.;
- вода 0.5 ст.;
Спосіб приготування цукатів з гарбуза:
Гарбуз чистимо від насіння, волокон і шкірки. Ріжемо на шматочками середнього розміру, складаємо в глибоку миску. Засипаємо цукром та ставимо в холодильник на 12 годин. За цей час цукор повністю розчиняється в соці, який виділяє гарбуз.
У каструлю зливаємо цукровий сироп з гарбуза, доливаємо воду, нарізаний шматочками апельсин, додаємо паличку кориці та гвоздику. Ставимо на вогонь та даємо закипіти. Помішуючи, варимо на повільному вогні після закипання приблизно 5 хвилин. Знімаємо з вогню, повністю охолоджуємо гарбуз у сиропі.
Цю процедуру повторюємо ще 5-6 разів – доводимо до кипіння, варимо 5 хвилин, знімаємо з вогню та охолоджуємо.
Відціджуємо шматочки гарбуза з сиропу.
Після цього викладаємо шматочки гарбуза на пергамент для випічки. Ставимо в духовку підсохнути на 40-60 хвилин при 130º C.
Шматочки гарбуза можна досушити і в сушці. Правда, сушити доведеться довше.
Коли гарбузові цукати повністю висохнуть їх рясно посипаємо цукровою пудрою за бажанням.
Складаємо в баночку і зберігаємо при кімнатній температурі.
А гарбузово-апельсиновий сироп-джем можна використовувати для прошарку пирогів, тортів, як начинку для булочок та добавку в тісто для млинців.
Читати також:
Цукати з апельсина: рецепт приготування з фото🍊