Дім, сад та рослини, Цікаве та корисне

Розмарин властивості, застосування, вирощування🌿

Розмарин звичайний
Розмарин звичайний (фотоколаж)

Розмарин звичайний має за приємний, легкий камфорний аромат та незвичайний смак. Застосовують молоді пагони та листя у свіжому або сухому вигляді як приправу для мясних та овочевих страв, додають у чай. Розмарин має тонізуючий ефект на серцево судинну системи, лікує екземи, дерматити, різні запалення та подразнення шкіри. Допомагає від розумової втоми, зниження пам’яті, хороший засіб проти стресу.

Розмарин звичайний

Розмарин звичайний (народні назви: трава ладану, морська роса, наречене плаття, весільний цвіт) — теплолюбивий, вічнозелений, трав’янистий напівчагарник, єдиний представник роду розмарин (Rosmarinus), родини глухокропивових (Lamiaceae). Розмарин – теплолюбна рослина. Його батьківщина — західне Середземномор’я. У дикому вигляді росте в Північній Африці (Алжир, Лівія, Марокко, Туніс), Туреччині, на Кіпрі. Його масово вирощують в Іспанії, Франції, Тунісі, Марокко, Італії та на Балканах. Зустрічається і в Криму. У холодних регіонах його часто вирощують як кімнатну рослину.

Кущ розмарину потужний, сильно розгалужений чагарник висотою до 50-200 см.. Теплолюбивий вічнозелений, листочки лінійні, на кінці тупі, по краях загорнуті, товстуваті на дуже коротких черешках. Цвітіння квітень-травень. Квіти дуже красивого блакитного кольору.  Плід — округлий, яйцеподібний, гладкий, буруватий горішок, який дозріває у вересні.

Хімічний склад розмарину

У листі розмарину знайдені алкалоїди (розмарицин), урсолова і розмаринова кислоти, дубильні речовини та ін.  У листі, квітках і верхніх частинах пагонів міститься ефірна олія. Найбільший вміст олії в листі під час цвітіння і в період осипання плодів.

Розмарин застосування 

Є багато сортів розмарину кулінарних, декоративних і спеціальних — для отримання ефірної олії. Розмаринову олію використовують у парфумерії.

Здавна розмарин використовують як лікарську рослину. Препарати з нього покращують пам’ять, дезінфікують повітря та протидіють молі, розмарин використовувався як збуджувальний засіб, завдяки подразнюючим властивостям камфори, яка міститься в його олії. Крім того, він сприяє виділенню шлункового соку та покращує діяльність шлунку та кишечника.

Листя розмарину збирають до початку періоду його цвітіння. Висушують при температурі не більше 35° С, для збереження ефірного масла.

Чагарник має терпкуватий, легко гіркуватий смак, з приємним хвойно-камфорним запахом, що робить його дуже популярною приправою. Найбільшого поширення вона набула в країнах Середземномор’я, особливо Італії та Франції, менше — в Греції.

Застосування розмарину в медицині

Використання розмарину в їжу сприяє підвищенню виділення шлункового соку, поліпшенню травлення. У клінічних експериментах показано, що водний настій рослини посилює скорочення серця, короткочасно підвищує кров’яний тиск, має жовчогінну і тонізуючу дію, знімає стрес і нервову напругу. Також позитивно впливає водний настій розмарину (у суміші з лавандою) на хворих в постінсультний період, завдяки його властивості покращувати мозковий кровообіг, пам’ять та зір.

Розмарин допомагає при простудних захворюваннях: його летючі речовини здатні очистити повітря від 80 % мікробів, що знаходяться в приміщенні. Він добре порається з такими шкідливими мікроорганізмами, як стафілокок, стрептокок, кишкова паличка і дріжджові грибки.

Листя і однорічні пагони розмарину застосовували в народній медицині всередину при аменореї, як в’язкий тонізуючий засіб при імпотенції; седативний засіб — при нервових розладах в клімактеричному періоді; болезаспокійливий засіб — при болях у серці і шлункових кольках і зовнішньо — при невритах, тромбофлебіті, ревматизмі, паротиті, болях, як для загоєння ран.

Вирощування розмарину з насіння

Насіння розмарину перед посівом потрібно замочити на кілька годин у воду. Посів проводять у вологий пісок або вермикуліт на глибину 3-4 мм. Зверху потрібно накрити плівкою. Для прискорити проростання, горщик з посівом поміщають у тепле місце. Насіння проростає при температурі 25-30 ºC. Субстрат періодично зволожують. Сходи з’являться через півтора-два місяці, і коли це станеться, плівку з контейнера можна зняти, а посіви перенести якомога ближче до світла. Періодично зволожуйте субстрат у контейнері теплою відстояною водою. Коли сходи досягнуть висоти 7-8 см, їх можна пересаджувати у відкритий ґрунт.

Розмарин як символ

Стародавні римляни приписували рослині чарівну силу, вважали, що квітки розмарину мають такий привабливий блакитний колір внаслідок того, що він росте біля берега моря, і морська піна омиває його (звідси й інша назва його — «морська роса»).

У Середньовіччя гілочки розмарину дарували молодятам, прикрашали ними житло в свята.

У середні віки він став улюбленцем травників та лікарів. З нього чавили олію, яку застосовували для розтирань та інгаляцій. А ще виганяли диявола. Трохи пізніше розмарин знову символізував любов і його дарували на знак вірності коханим. Ефірна олія розмарину очищає дихання, покращує кровообіг та обмінні процеси в організмі. Ним лікують зовнішні запальні процеси, а відвар допоможе впоратися з випаданням волосся, якщо застосовувати розмаринову воду як тонік для шкіри голови.

Як зимує розмарин в Україні?

У наших широтах розмарин не може зимувати у відкритому ґрунті. Щоб зберегти рослину до наступного сезону, перед першими заморозками слід викопати розмарин та посадити його в горщик. Розмарин добре зимує на холодній терасі або утепленій лоджії при температурі +10- +12 С.

Скільки градусів морозу може витримати розмарин?

Найкраще розмістити зимою розмарин на закритій прохолодній терасі або лоджії, де температура не опускатиметься нижче +6-8 С. Протягом цього періоду розмарину потрібний тільки мінімальний легкий полив. Підживлення зимою не здійснюється.

Читати також:

Збираємо букет лікарських рослин для здоров’я🌿

Гарний великодній декор: 45 фото ідей 🐇🐰🥚

Осінні прикраси інтер’єру: фото гарних ідей 🍂🎃

Comments are closed.