Як правильно вибрати якісну каву в зернах? ☕

Як вибрати якісну каву?

Кава збадьорить вранці та додасть енергії продовж дня. Та заварити улюблені напої так смачно як в кав’ярні вдома не вдається. Причина — в якості каві. На тему вибору хорошої кави існує багато міфів. Ось деталі, на які треба звертати увагу при виборі, щоб купити дійсно хорошу каву.

Як правильно вибрати каву в зернах?

Вибираємо сорт кави

Яка кава в зернах найкраща? Основні сорти, що використовуються у кавових компаніях – це арабіка та робуста. Менш популярні продаються не часто, переважно бувають тільки у купажах.

Робуста – як чагарник росте на рівнинах, недорога. Зерна дрібні, але з високим вмістом кофеїну. Міцна, ефективно збадьорить, гіркувата. Займає понад 20% світового виробництва. Але, вона не має гарного смаку. Уявіть собі гіркий напій, у який хочеться додати цукор — напевно він приготовлений з робусти.

Найкращим сортом рахується арабіка. Має яскраво виражений смак з легкою кислинкою. Приблизно 70% виробництва. Її вирощують у горах, на висоті понад 600 метрів і у залежно від регіону, ґрунту та клімату набирає різноманітних смаків та нот. Містить менше кофеїну, більше ароматичних олій, часто має кислинку, що позитивно впливають на її смак. Напої приготовлені з арабіки цікавіші, в ній можуть розкритися ноти шоколаду, фруктів, горіхів, стиглих ягід та навіть чаю. Плантації арабіки вимагають ретельного догляду, з одного дерева фермери збирають до 5 кг ягід, а після обсмажування залишається приблизно 1 кг зерна. Тому хороша кава у зернах не може коштувати дешево.

Робуста і арабіка фото зерен

Щоб досягти бажаної міцності, але зберегти особливий смак, кавових брендів, роблять суміші. Може містити 80 (арабіка) на 20 (робуста) відсотків, часто 50 на 50. Ціна кави тоді дешевша, внаслідок робусти, і смак гарний.

Визначіться з методом приготування кави

Яким чином ви готуватимете каву вдома: за допомогою еспресо-машини або альтернативним методом (краплинна кавоварка, френч-прес, турка та ін.)? Для кожного методу приготування є зерно різного ступеня обсмажування: для еспресо-машини – середня, для альтернативи – світла. Не рекомендуємо використовувати зерна темної обсмажування, тому що вони видають зайву гіркоту.

Для приготування кави в турці ідеально підійде зерно світлого обсмажування. Для турки каву мелять максимально дрібно.

Для краплинної кавоварки достатньо вибрати хорошу каву в зернах та правильний помел, з рештою впорається кавоварка. Людський фактор тут залучений мінімально, кава виходить завжди стабільно смачною. Ідеально підійде зерно світлого обсмажування, помел — грубий або більший за середній.

Для аеропресу, кемексу та пуровера також вибираємо світло обсмажене зерно середнього помелу.

Френч-прес – це другий за популярністю альтернативний спосіб приготування кави вдома. Щоб отримати смачний напій, вибирайте зерно світлої (або середньої) обсмажування, помел – найбільший.

Для еспресо-машини вибирайте каву середнього обсмажування, помел – дрібний. Користувач еспресо-машини повинен мати деякі навички, наприклад: як правильно темперувати каву.

Важливий фактор при виборі кави – це ступінь обсмажування. За кольором зерен поділяють на: світлий, середній та темний.

Трендове світле обсмажування (температура 180-205 C, зерна мають світло-коричневий колір), багато хто її пропагує в кав’ярнях. Для заварювання краплинним методом в аеропресі таке обсмажування добре, але для приготування в домашній кавомашині не дуже добре. Кава розкривається не повністю, матиме кислотність.

Середній ступінь обсмажування (при 210-230C) – найпопулярніший. Коричневий колір зерна з білою прожилкою посередині найсильніше розкриває та підкреслює індивідуальність кави. Напій виходить насичений, присутня кислинка, яка розкривається в залежності від сорту. Його можна назвати універсальним: каву можна заварювати різними методами.

Темний ступінь обсмажування (при 240-250 C) – має темно-коричневий колір, на зернах можна помітити олію, а біла прожилка майже непомітна. Кава майже не матиме кислинки, буде насичена, трохи гіркуватий смак (її називають італійською). На гурманів, але через те, що багато людей люблять пити каву з молоком, темне обсмажування при такому поєднанні насправді дуже добре.

Якщо буде можливість, оцініть зерна візуально. Нерівномірне обсмаження та нецілісність зерен є поганим показником.

Як правильно вибрати якісну каву в зернах

Зверніть увагу на свіжість та пакування кави

Добре, якщо з моменту обсмажування пройшло не більше 1,5 місяців, у цей період зерна матимуть найкращий смак який зберігає до 6 місяців. Після обсмажування кава має поганий запах, і пакувати її одразу не можна. Вона має відстоятися кілька днів, щоб виділився вуглекислий газ. Загалом, 30 днів – термін розкриття кавових ароматів. Кисень – найкращий друг, але й головний ворог обсмаженої кави. Окислення швидко погіршує якість зерна, воно згасає та втрачає свої властивості. Намагайтеся купляти зерна, не більше тридцяти днів після обсмажування.

Знайдіть дату виробництва, кава придатна від 12 до 24 місяців.

Якщо обираєте зернову каву, перемелюйте її перед приготуванням, так вона краще зберігає свої властивості.

Віддавайте перевагу якісному пакуванню. Поліетиленова та паперова обгортка не надійна.

Популярно привозити каву з Італії, Іспанії та ін.. Але, потрібно розуміти, що вона приїжджає не дуже швидко, і за цей час вже втрачає частину свої найкращі якості. Навіть найкраща кава може бути не дуже хорошою, оскільки не свіжа.

Як вибрати мелену каву?

Оптимальне рішення, якщо нема можливості перемелювати зерна вдома – купити мелену каву або попросити перемолоти зерна в кав’ярні. Щоб зрозуміти, яка мелена кава смачніша, вивчіть фактори, які ми описали вище: вид зерна (арабіка або робуста), ступінь обсмажування, свіжість та помел. Запитайте у баристи або вивчіть на упаковуванні, під яке приготування намолото зерно.

Всім смачної кави!

Читати також:

Тірамісу: рецепт класичний з фото☕🍷🍰

Кавова гуща, як добриво

🍀Сукуленти тренд у декорі: фото ідей

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.