Цукор – користь чи шкода

Цукор - користь чи шкода

Цукор – продукт, від якого багато людей відмовитися, адже він може стати причиною багатьох проблем зі здоров’ям. Та, мова лише про цукор у чистому вигляді.

Але як відомо, повністю шкідливих або корисних продуктів не буває. І цукор тут не виняток. Є у нього і свої плюси, і свої мінуси.

Користь цукру

Польські медики провели незалежне дослідження, в результаті якого з’ясували наступний незаперечний факт: взагалі позбавлений цукру людський організм довго не протягне. Цукор активізує кровообіг в головному і спинному мозку, і в разі повної відмови від цукру можуть наступити склеротичні зміни.

Вчені виявили, що саме цукор суттєво зменшує небезпеку ураження бляшками кровоносних судин, а значить, запобігає тромбози.

Артрити у ласунів бувають набагато рідше, ніж у людей, які відмовляють собі в задоволенні побалуватися солоденьким.

Цукор допомагає налагодити роботу печінки і селезінки. Саме тому людям із захворюваннями цих органів часто рекомендують дієту з підвищеним вмістом солодкого.

Шкода – цукру

Cолодке псує фігуру. Цукор – дуже калорійний продукт, і він не містить жодних вітамінів, клітковини чи мінеральних речовин. Одним цукром ситий не будеш, а щоб відповідно потрібно з’їсти щось ще. Додаткові калорії. Часто цукор надходить в організм у поєднанні з жиром – тортики чи печево.

Рафінований цукор, на відміну від складних вуглеводів типу картоплі, швидко засвоюється організмом і викликає миттєве підвищення рівня глюкози в крові. Глюкоза – це «пальне», яке потрібно для роботи м’язів, органів і клітин людського тіла. Але якщо ви ведете малорухливий спосіб життя і організм не встигає швидко витратити таку кількість палива, надлишкова глюкозу перетвориться в жир. А це не тільки додаткові кілограми, сантиметри, та навантаження на підшлункову залозу.

Цукор шкідливий для зубів, він сприяє утворенню карієсу, хоча і не безпосередньо. Головний винуватець дірок в зубах – зубний наліт, мікроскопічна плівка з бактерій, частинок їжі і слини. З’єднуючись із зубним нальотом, цукор підвищує рівень кислотності в роті. Кислота роз’їдає зубну емаль і починається карієс.

Так, що тим, хто не любить цукор та солодке, потрібно “налягти” на буряки, гострий перець чилі, солодкий болгарський перець, ріпчасту цибулю, цвітну капусту, кукурудзу. В овочах, багатих глюкозою, є амінокислоти, простіше кажучи – білок, основа всіх клітин організму. Тому, якщо ви перестанете їсти солодке або глюкозосодержашіе продукти, білок просто перестане надходити в організм, що негативним чином позначиться на роботі внутрішніх органів.

You may also like...

Залишити відповідь