Овочеве рагу «Рататуй»

Рататуй – це дуже смачне овочеве вегетаріанське блюдо французької кухні! Назва походить від слів «rata» – їжа і «touiller» – помішувати. Рецепт рататуя – це один з варіантів овочевих страв, близьких до рагу, соте, лечо … Зазвичай в рататуй кладуть кабачки, перці, баклажани, помідори, цибулю, часник та середземноморські трави, що створюють чудовий аромат.

Рататуй рецепт

Інгредієнти для овочевого рагу:

  • 1-2 чашки томатного соусу;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 гілочки чебрецю;
  • 2 ст.л. оливкової олії;
  • ½ ч.л. червоного перцю чилі в пластівцях;
  • 1 баклажан;
  • 1 молодий кабачок (жовтий);
  • 1 цукіні;
  • 1 червоний болгарський перець;
  • 3 картоплини;
  • Олія, сіль та чорний перець.

Для соусу «Бешамель»:

  • 1 ст.л. солодковершкового масла;
  • 1 ст.л. борошна;
  • 200 мл. молока;
  • дрібка соль та чорного перцю;
  • дрібка мускатних горіхів.

Приготування соусу «Бешамель» для ротатую

Візьміть маленьку каструлю та налийте 1 чашку молока. Відставте осторонь. Розтопіть у каструлі 1 ст.л. вершкового масла. Додайте 1 ст.л. борошна та готуйте протягом 1-2 хв. Уникайте пригорання борошна. Додайте теплого молока, ¼ чашки за 1 раз та добре перемішуйте, щоб уникнути утворення грудочок. Продовжуйте готувати до утворення густої маси. Додайте сіль, чорний перець, мускатний горіх.

Спосіб приготування рататую:

Заздалегідь розігрійте духовку до 180°C. Візьміть каструлю, налийте 2 чашки солоної води; доведіть до кипіння. Додайте картоплю, нарізану скибочками та готуйте протягом 3-4 хв. Після приготування, поступово зливайте воду з каструлі. Тим часом, наріжте овочі (кабачок, болгарський перець, баклажан) тонкими скибочками.

Візьміть деко та застеліть харчовим пергаментом. Змастіть олією деко для випікання. Також вкрийте шаром томатного соусу, подрібненого часнику, посипте чебрецем, пластівцями червоного перцю чилі, сіллю та полийте оливковою олією. Нарізані овочі чергуючи, викладіть у форму рядами (або по колу, якщо форма кругла). Полийте оливковою олією. Посипте сіллю, чорним перцем, чебрецем. Верхню частину вкрийте соусом «Бешамель», розподіливши рівномірно по томатному соусі. Накрийте форму фольгою і поставте в розігріту до 180 градусів духовку до готовності овочів (не більше години). Коли овочі стануть м’якими, це буде означати, що рататуй готовий.

Подавайте страву до столу з хлібом із хрусткою скоринкою. Смачного!

You may also like...