Дім, сад та рослини, Смаколики, Цікаве та корисне

Гумі (маслинка): користь ягоди, рецепти варення🍒

Гумі (маслинка багатоквіткова або лох) – «чудо-ягода» Сахаліну

Гумі (маслинка багатоквіткова) вельми популярний в Японії, Кореї та Китаї, його називають «чудо-ягодою» Сахаліну. На смак соковиті плоди гумі нагадують ананас і вишню одночасно і радують око незвичайною забарвленням. На яскраво-рожевих ягодах чітко проявляються сріблясті або золотисті точки.

Гумі – виключно рідкісний, плодовий, середньо-розлогий, морозостійкий чагарник заввишки 1,5 м -8 м.  В залежності від температурного режиму може поводити себе як листопадна або вічнозелена рослина. Рослина невибаглива до якості ґрунтів, світлолюбна.

Гумі (маслинка): користь ягоди, рецепти варення🍒
Гумі (маслинка): користь ягоди, рецепти варення🍒

Гумі росте в Японії і Китаї, завезена до Європи і сходу США. Найбільш популярний гумі в Японських садах, де його називають Японським кизил. У плодоношення рослина вступає на 3-й – 4-й рік. Форма може бути різноманітною. Листя світло-зелені довгасте, з «вивороту» сріблясте. В Україні вирощують самоплодні форми гумі. Кущ довговічний, може плодоносити на одному місці до 25-30 років.

Плоди дозрівають на початку липня. Вони їстівні, їх цінують за аромат, приємний смак та лікувальні властивості. Недозрілі ягоди мають терпкувато-кислий присмак. Перестиглі плоди не осипаються, але мають тонку шкірочку, яка легко покоджується при транспортуванні, що не дозволяє використовувати цю рослину у промислових масштабах.

маслинка багатоквіткова фото
Гумі (маслинка): користь ягоди, рецепти варення🍒

Кісточка становить 20% всієї маси плода. Забарвлення плоду – темно-червоні з прозорою тонкою шкіркою, всіяне зірчастими сріблястими точками. За смаком одночасно нагадує яблуко, виноград, вишню, смородину. Плід дуже соковитий і солодкий. Відрив сухий. Після збору ягоди зберігаються 5-7 днів.

Завдяки гумі можна позбутись багатьох кишково-шлункових хвороб, покращити імунітет. Рослина є добрим медоносом.

З цієї красивої екзотичної ягоди виходить дивно ніжне і дуже смачне варення!

Інгридієнти для приготування варення:

  • ягоди гумі – 1 кг;
  • цукор-пісок – 1 кг;
  • вода 1 скл.

Приготування варення з гуми

Перший крок може виявитися найскладнішим – дістати ягоди гумі! 🙂

ягоди гумі
Гумі (маслинка): користь ягоди, рецепти варення🍒

Плоди звільнити від плодоніжок. Помістити в друшляк і промити проточною водою. Опустити ягоди в друшляку в  окроп і бланшувати 3 хвилини. Приготувати сироп – в окріп додати цукровий пісок і помішуючи варити до повного розчинення цукру. Залити гарячим сиропом ягоди і відставити на 8 годин. Варити в 3 заходи по 5 хв. з інтервалом 8 годин. Викласти гарячу масу в сухі баночки і закатати простерилізованими кришками.

Гумі (маслинка): користь ягоди, рецепти варення🍒
Гумі (маслинка): користь ягоди, рецепти варення🍒

Приємних частувань !!!

Цікаво почитати:

Кабачки з помідорами, болгарським перцем і сиром 🥘

200 слів англійською, які необхідно знати

Осінні прикраси інтер’єру: фото гарних ідей 🎃

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.