Пончики вважаються одним з найпопулярніших кондитерських виробів у світі. Їх люблять їсти діти і дорослі. Що може бути смачніше апетитних пончика з чашкою ароматної кави або чаю? Їх роблять на молоці, кефірі. Часто в них додають начинку: варення, джем, повидло, посипають цукровою пудрою, поливають шоколадною глазур’ю.
- Рецепт пончиків на молоці (класичний)
- Різдвяні пампушки на картопляному відварі
- Рецепт пончиків з сиру
Рецепт пончиків на молоці (класичний)
Інгредієнти для приготування пончиків:
- молоко – 250 мл
- яйця курячі – 1 шт. (перепелині – 4 шт.)
- масло вершкове – 75 г
- цукор – 30 г
- сіль – 0,5 ч.л.
- дріжджі сухі – 6-7 г (1/2 пакетика)
- вода – 100 мл
- мука – скільки забере тісто (приблизно 500 г)
- соняшникової олії (для обжарювання) – 400-500 мл
Послідовність приготування пончиків:
Змішати молоко з теплою водою, трохи нагріти.
Додати весь цукор та дріжджі.
Перемішати та дати дріжджам ожити (приблизно 15 хвилин).
Потім додаємо яйця. Масло (розтопити на водяній бані). Додати сіль. Можна також додати ванільний цукор. Все ретельно збиваємо вінчиком.
Потім додаємо муку поступово, перемішуємо ложкою. Викладаємо тісто на стіл і починаємо місити, в процесі додаємо муку. Тісто для пончиків має вийти не сильно м’яким, але й не бути забитим. Приблизно 500 грамів муки. Тісто накриваємо рушником та залишаємо підходити на 1-1,5 години. Коли збільшитись вдвічі можна переходити до приготування самих пончиків. Тісто розкатуємо товщиною приблизно 1 см., за допомогою стакану вирізаємо кружечки. Вирізані пончики мають постояти підрости вдвічі.
Обжарювати в добре нагрітому маслі (пончики мають плавати в маслі, не торкаючись до дна). Обжарюємо з двох сторін. Готові пончики можна викласти на паперові серветки.
Пончики за бажанням можна начинити начинкою, посипати цукровою пудрою або полити ганашем або улюбленим джемом.
Різдвяні пампушки на картопляному відварі
Рецепт пісних пампушок на картопляному відварі.
Інгредієнти для приготування пампушок:
- картопляний відвар (також туди входять трохи пюре картоплі) – 200 мл
- яйця курячі – 1 шт. (перепелині – 4 шт.)
- цукор – 80 г
- соняшникової олії – 40 мл
- сіль – 0,5 ч.л.
- дріжджі сухі – 7 г
- ванільний цукор – пакетик
- куркума – дрібка
- мука – скільки забере тісто (приблизно 400 грамів)
- вишні, макова суміш для начинки (по бажанню)
- цукрова пудра – для посипання
- соняшникової олії (для обжарювання) – 400-500 мл
Послідовність приготування пісних пончиків:
Спочатку відварюємо картоплю на пюре. Робимо «рідке картопляне пюре», даємо охолонути до кімнатної температури.
Додаємо цукор, яйце, 7 грамів дріжджі, пакетик ванільного цукру, олію, дрібку солі та куркуми. Гарно вимішуємо, додаємо просіяне борошно. Тісто має вийти не сильно м’яким, але й не бути забитим.
Залишаємо тісто у теплому місці підходити на 1-1,5 години. Коли збільшитись вдвічі можна переходити до приготування самих пончиків.
Тісто розкатуємо товщиною приблизно 1 см. Формуємо пампушки (вирізаємо склянкою). Можна зробити їх з начинкою (вишні або маком). Сформовані пончики мають постояти приблизно 15 хвилин.
Смажимо у каструлі з товстим дном, у добре розігрітій олії на середньому вогні.
Готові, пончики посипаємо цукровою пудрою.
Це нереально смачно, красиво та святково!
Рецепт пончиків з сиру
Сирні пончики за даним рецептом виходять дуже ніжні.
Інгредієнти для приготування сирних пончиків
- кисломолочний сир 9% жиру – 250 г
- яйця курячі – 2 шт. (перепелині – 8 шт.)
- цукор – 40 г
- ванільний цукор – 1 ч.л.
- сіль – 0,5 ч.л.
- розпушувач (порошок для випічки) – 11 г
- борошно – 250-300 г
- соняшникова олія для обсмаження – 400 мл
- цукрова пудна для посипки
Послідовність приготування:
В чашу блендера збийте 2 яйця, додайте 250 грамів сиру, цукор, ванільний цукор, 0,5 ч.л. солі та 11 грамів розпушувача та все збийте до однорідної маси. Перелийте масу в глибоку суху миску.
До суміші додавайте потроху просіяне борошно ретельно перемішуючи кожного разу. Тісто має вийти не сильно м’яким, але й не бути забитим.
Сформуйте з тіста не товсті ковбаски. Наріжте із них невеликі шматочки. Скатайте кожен шматочок тіста у невеликий круглий пончик.
Обсмажте сформовані пончики в розігрітому маслі.
Смажимо у каструлі з товстим дном, у добре розігрітій олії на невеликому вогні.
Перед подачею сирні пончики посипте цукровою пудрою.
Читати також:
Різдвяні колядки та вінчування: тексти пісень🎄👼