Як виростити здорову розсаду?
Урожай починається з вирощування розсади. Які переваги у тих, хто вирощує розсаду самостійно?
По-перше, ви отримуєте саме той сорт, який ви хочете.
По-друге, це дешевше. А у сьогоднішній ситуації – це важливо.
По-третє, з ринковою розсадою у вас є небезпека занести на свою ділянку різноманітні хвороби, про які ви навіть не підозрюєте та отримати додаткові проблеми.
І найважливіше, свою розсаду ви точно не будете годувати хімією.
- Підготовка насіння до висадки
- Причини, чому інколи не сходить насіння
- Коли сіяти насіння?
- Замочуємо, пророщуємо та стимулюємо насіння
- Насіння проросло, що далі?
- Підживлення та освітлення розсади
- Особливості вирощування розсади перців та баклажанів
Підготовка насіння до висадки
З чого почати, щоб виростити здорову розсаду дома?
Переглядаємо власне насіння, яке зібрали, чи те, що залишилося з попередніх років. За потреби купуємо нове насіння. Готуємо або купуємо якісну ґрунтосуміш. Вивчаємо терміни проростання кожного виду рослин, плануємо дати сівби.
Протруєння насіння проводять для знезараження та кращої схожості. Найпростіший спосіб знезараження – перманганат калієм (марганцівка) або перекисом водню.
Марганцівка з усіх протруювачів має найширший спектр дії: вона вбиває різні шкідливі мікроорганізми та запобігати захворюванню. Після обробки перманганатом калію насіння потрібно промити водопровідною водою кімнатної температури.
Під час дезінфекції насінини не має бути злиплими.
Також, в кожній аптеці можна купити, перекис водню. Цей препарат особливо добрий для дезінфекції насіння капусти, буряка та томатів. 2-3% розчин перекису водню підігрівають до 40 0С та замочують в ньому насіння на 8-10 хвилин.
Обробка перекисом водню прискорює схожість насіння на кілька днів.
Причини, чому інколи не сходить насіння:
- неякісний ґрунт (інфекція, токсичність ґрунту);
- ґрунт занадто щільний або пухкий;
- протерміноване (старе) насіння;
- ураженість насіння інфекцією;
- глибока сівба. Важливо сіяти на глибину 2-3 діаметрів насіння.
- надмірно зволожений ґрунт, або ж, навпаки, висівання намоченого насіння у сухий ґрунт.
- пророщування при високій температурі (наприклад на приладах обігріву), або ж, навпаки при низькій.
Коли сіяти насіння?
У всього живого є внутрішні біоритми. Тому, помідори вирощені у відкритому ґрунту, плодоносять в серпні. Але ми ж хочемо раніше… Саме тому ми вирощуємо розсаду та висаджуємо у ґрунт уже готові до цвітіння та зав’язуванню плодів рослини. Щоб дотриматися природних біоритмів розсади, слід пам’ятати, що висаджувати її потрібно не раніше наступних термінів:
- томати низькорослі (детермінантні) – 40 -45 днів;
- томати високорослі (індетермінантні) – 50 -60 днів;
- перці, баклажани – 50 -60 днів;
- огірки – 20 -25 днів;
- полуниця – 60-70 днів;
- капуста – 45 днів;
- лук-порей – 50-60 днів.
Терміни рахують з моменту появи сходів.
І пам’ятайте – висаджувати у ґрунт пізніше можна, але розсада вже починає страждати, витягуватися.
Замочуємо, пророщуємо та стимулюємо насіння
Пророщування дозволяє відбракувати неякісне насіння. Пророщувати насіння можна на тканині, в спеціальних контейнерах для пророщування, а можна на папері. Беремо прозорий контейнер з кришкою, на дно викладаємо ніжні серветки шаром 1 см. Висипаємо не щільно насіння на цю «подушку».
Робимо розчин з води та добрива для розсади згідно з інструкцією. Приготовленим розчином з пульверизатора зволожуємо насіння. Накриваємо контейнер кришкою або плівкою і ставимо його у тепле, але темне місце. Слідкуйте за тим, щоб «подушка» для насіння завжди була вологою. В міру необхідності зволожуємо розчином. Витримуємо насіння на серветці до появи двох листочків. Коріння, яке з’явилося, легко відділяється від паперу. Одразу після появи листочків висаджуємо в касети, торф’яні таблетки або інші приготовлені місткості.
Для того, щоб насіння перцю, томатів, огірків, кабачків, гарбузів та інших проросли одночасно, важливо пророщувати їх при температурі 25-30 0С.
Важливо, щоб при проростанні насіння перцю, баклажана та огірків температура не опускалася нижче 23 0С.
Перець погано сходить при температурі нижче 20 0С, при 22 0С – 3-4 тижні, 28 0С – 10-14 днів, а при 30 0С – за 7 днів.
Для насіння холодостійких культур (всі види капусти, салат, горох) оптимальною температурою є 18-25 0С.
Дуже дрібному насінню (полуниця, петунія) для проростання потрібне світло – тому їх одразу потрібно сіяти по поверхні ґрунту і не присипати землею.
Також дорогі гібриди насіння ефективно висаджувати у торф’яні таблетки по одній дві насінини.
Насіння проросло, що далі?
Якщо насіння тільки наклюнулось, то розкладаємо в касети або торф’яні таблетки. Якщо ви пророщуєте насіння на папері, то беремо акуратно рослину за два листочки, які з’явилися. За стебло не беремо. І пересаджуємо в спеціально підготовлені місткості (касети для розсади, пластикові контейнери чи спеціально підготовлені ящики та ін).
Якщо у Вас обмаль часу, пророщуєте дороге насіння чи його мало, дуже дрібне насіння (петунії), краще використовувати саме торф’яні таблетки.
Підживлення та освітлення розсади
Підживлення розсади
Починаємо проводити підживлення розсади коли з’являться перші справжні листочки та через 1-2 тижні після пікування, пересадки. Підживлення робимо 1 раз в 7 – 10 днів разом з поливом.
Поки розсада дрібна полив проводимо дуже акуратно в міру висихання субстрату. Важливо дотримуватися принципу «чим менше, тим краще». При перезволоженні розсади коріння починає задихатися і, як наслідок, рослина починає хворіти. Перезволоження часто приводить до захворювання розсади чорною ніжкою. Чорна ніжка найчастіше розвивається на кислому ґрунті при його надмірному зволоженні та поганій вентиляції.
Освітлення розсади
Світло ростучій розсаді, потрібно, як вода і повітря. При недостатньому освітленні рослини погано розвиваються, витягуються, мають блідий колір і слабку кореневу систему.
Як тільки на поверхні з’являються перші росточки майбутньої розсади, їм потрібне додаткове освітлення, бо світловий день ще короткий та недостатньо природного освітлення. Для освітлення розсади використовують фітолампи, які випромінюють світло, близьке по спектру до сонячного. Час доосвітлення може відрізнятися для різних рослин, але майже для всіх в середньому «світловий день» 14-16 годин.
Особливості вирощування розсади перців та баклажанів:
- не любить кислих ґрунтів;
- не любить пікування: краще висівати в касети або в таблетки;
- не загартовують;
- не любить протягів;
- краще саджати у темні стаканчики у них корінь формується краще.
Ідеальна температура води для поливу помідорів – 18-20 0С, а перців і баклажанів – від 22-24 до 28 0С.
Читати також:
🌱Мікрогрін (мікрозелень), що це та як виростити?
Робимо імеретинський шафран – пікантну спецію з чорнобривців