Айсинг – глазур для пряників, печева 🍪
На ярмарках ми часто бачимо розфарбовані глазур’ю пряники та тістечка майже витвори мистецтва. Для такого декорування печива застосовують айсинг. Айсинг (з англ. “Royal icing” – “королівська глазур”) – білкова маса для розфарбовування імбирних пряників, десертів і іншої випічки. Може бути білою або кольоровою при додаванні до неї харчових барвників. Як швидко та правильно приготувати її йдеться у цій статті.

Айсинг – глазур для пряників, печева
Інгредієнти для приготування глазурі
- 1 шт. – яєчний білок;
- 200 г. – цукрова пудра;
- 1/2 ч. л. – лимонного соку.
З одного яйця С0 виходить доволі велика кількість глазурі. Вистачить, щоб прикрасити два десятки пряників.
Приготування айсингу для пряників
Айсинг – покроковий рецепт з фото
Яйце миємо з милом. Просіюємо 200 грамів цукрової пудри. У ній можуть бути кристали цукру, які потрібно видалити. Вони можуть заважати в процесі декорування, засмічуючи зрізаний куточок кондитерського пакета. Яєчний білок акуратно відділяємо від жовтка. Бажано, щоб білок був холодним. До білка додаємо цукрову пудру.
Айсинг – покроковий рецепт з фото
Отриману масу перемішуємо міксером з насадкою вінчик на повільній швидкості приблизно 2 хв. Глазур почне поступово біліти. Далі додаємо пів чайної ложки лимонного соку, від цього з’явиться блиск. Продовжуємо збивати ще приблизно 3 хв. Суміш має стати густою та однорідною.
Айсинг готовий. Він швидко засихає, якщо ви не збираєтеся найближчі хвилини працювати з нею, то краще накривати харчовою плівкою. Якщо вам потрібна глазур різних кольорів, то розкладаємо айсинг по різних ємностях і додаємо харчовий барвник потрібного кольору. Кількість барвника визначається з того, яку інтенсивність кольору ви хочете отримати. Потрібно враховувати, що при висиханні глазур дещо темніє, колір стає насиченішим.
Але це ще не все! Як правило, глазур умовно ділиться на 3 типи:
- густа – для промальовки дрібних деталей, написів, склеювання частинок між собою пряничного будиночка;
- середньої густоти – для створення контурів малюнків;
- рідка – заливка всередині контурів.
Густий айсинг у нас уже готовий. Маса на ложці добре тримається, не стікає при повертанні ложки на бік.
Для о приготування айсингу середньої густоти додаємо у вихідну масу трохи води та перемішуємо. Додавати по краплях, щоб не перестаратися. Якщо маса ще густа, то повторюємо процес. Консистенція середньої густини – глазур з ложки при повертанні повільно стікає вниз.
Для отримання рідкого айсингу додаємо ще більше води та перемішуємо. Якщо маса ще густа, то повторюємо процес. Маса з ложки при повертанні на бік стікає.
Заливку робимо так: спочатку густим айсингом малюємо лінію по периметру майбутньої заливки, а потім заливаємо внутрішній простір рідким айсингом.
Айсинг (глазур для печива) – покроковий рецепт з фото
Розкладаємо нашу масу по кондитерських мішках. Можна використовувати звичайні щільні пакети, пакети зип, або кондитерський шприц, якщо у вас немає кондитерських мішків.
Зрізаємо краєчок і починаємо розмальовувати. Наносити глазур можна як завгодно. Головне у цій справі — творчий підхід. Жодних обмежень немає. Можна залучити дітей. Вони дуже люблять таку творчість. Найпростіший варіант – це зробити суцільну заливку одним кольором. Малюємо контур густим айсингом, який заповнюємо рідким. Акуратно розподілити та розгладити можна за допомогою зубочистки. Якщо ви не використовували всю масу відразу, її можна зберігати в щільно закритому контейнері кілька тижнів. На повітрі глазур швидко твердне. Як приготувати імбирні пряники, читайте тут.
Читати також:
?Ідеї декорування пряників до нового року