Збираємо лікарські рослини
Наші предки починали збирати лікарські рослини після Івана Купала. Вважалось, що у цей день трави набувають магічної життєдайної, цілющої сили. У цьому є сенс, оскільки, більшість рослин дозрівають та накопичують до середини літа корисні речовини.
Збирання трав потрібно проводити вранці коли вже зійде роса.
Візьміть з собою ніж чи ножиці, щоб не виривати їх з коренем. Обов’язково переберіть зібрані рослини, відберіть пошкоджені, сформуйте букети із трав’яних зборів. Можна, одразу перев’язати їх міцною ниткою та розвісити чи розкласти для сушіння.
Корисна дія лікувальних трав пов’язана з наявністю в них комплексу біологічно активних речовин. При заготівлі потрібно враховувати можливі ферментні процеси особливо під час сушіння, від яких значною мірою склад готової сировини. Час збирання лікарських рослин залежить від того, яку саме частину рослини ми плануємо використати.
Популярні лікарські рослини України: властивості, опис
В Україні росте та вирощують багато лікарських трав. Серед них: волошка, звіробій, деревій, материнка, м’ята, валеріана лікарська, іван-чай, чебрець, календула, ромашка лікарська та ін.
Волошка помагає при застудних захворюваннях, кашлі, набряках ниркового та серцевого походження, запаленні сечового міхура, нирок, для поліпшення травлення та ін. Її застосовують зовнішньо (примочки) при хворобах очей. Волошка – прекрасна приправа та натуральний барвник блакитного кольору.
Звіробій – це квітка щастя. Він підвищує рівень серотоніну. Також його при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Заварюють трав’яний чай гарячою водою 90-95 градусів та настоюють приблизно 15 хвилин.
Деревій звичайний – відмінний кровоспинний засіб та для загоєння ран. Зовнішньо використовують при вугрових висипах. Він покращує апетит.
Материнка звичайна – застосовують для лікування жіночих хвороб, при безсонні та для заспокоєння.
Чебрець – це відмінна пряність. Застосовують свіже або сушене листя. Чебрець володіє хороші антисептичними та бактерицидними властивостями. Чай з нього добре тонізує.
Календула та ромашка мають знеболювальні та антисептичні властивості. Їх можна застосовувати при порізах та опіках. Покращують заживлення ран, ними можна полоскати горло та ясна. Ромашковий чай заспокоює його п’ють при безсонні.
Чорнобривці допомагає боротися із застудою. Висушені пелюстки чорнобривців – це приправа, яку називають імеретинським шафраном.
Перцева м’ята — надзвичайно ароматна багаторічна рослина. Вона є неодмінним складником різноманітних приправ та ліків, чаїв та настоянок.
Меліса лікарська – рослина далекий родич м’яти та схожа з нею ззовні. Меліса має сильний лимонний аромат. Її здавна застосовують в медицині, парфумерії та косметиці. Незамінним є і її застосування в чаях, настоях та відварах.
Читати також:
🌻🌼Сухоцвіти: як правильно вирощувати, сушити?