Зміст
Що таке куркума?
Куркума або індійський імбир – королева індійських спецій, дуже популярна в азійській кухні. Подрібнений в порошок корінь куркуми має гіркуватим присмак та жовтувато-помаранчевий колір.
Куркума – лікарська рослина, що належить до списку аюрведи. Вона ефективно застосовується для покращення імунітету, як протизапальний та антибактеріальний засіб. Має гарні антиоксидантні властивості, очищає крові та організму від шлаків та токсинів. Це одна з найпотужніших спецій для схуднення. Одна дрібка цієї пряності забарвить вашу страву чи напій у жовто-помаранчевий відтінок та зробить їх в рази кориснішими. Куркума допомагає стати здоровішими та красивішими.
Как покрасить яйца в куркуме: Полный гид по натуральному окрашиванию
Золота паста з куркуми: простий рецепт
Люди давно знайшли, як полегшити процес додавання куркуми до страв, напоїв, косметичних засобів та інших продуктів. Золоту пасту з куркуми можна приготувати за кілька хвилин.
Інгредієнти для пасти:
- 1⁄2 склянки куркуми;
- 1⁄2 склянки води;
- 1/3 стакана масла холодного віджиму (можна взяти оливкове, льняне, кокосове);
- 2 чайні ложки свіжоперемеленого чорного перцю (за бажанням, але якщо паста для додавання в косметичні засоби тоді додавати не потрібно).
- за бажанням можна додати 1 чайну ложку кориці, імбир (для підвищення протизапальних властивостей пасти та аромату);
Для чого додають чорний перець до куркуми?
Чорний перець та куркума — це перевірена суміш, яку рекомендують застосовувати для приготування золотої пасти. Він значно посилює дію куркуміну.
Приготування золотої пасти з куркуми:
1. Зробіть суміш з куркуми та води. Покладіть місткість на плиту та доведіть до кипіння. На невеликому вогні готуйте приблизно 10 хвилин, поки не вийде густа паста. Зніміть та дайте охолонути.
2. Додайте чорний перець та масло холодного віджиму. За бажанням додайте трохи кориці та імбир.
3. Зберігайте пасту можна в холодильнику протягом двох тижнів. Для більш тривалого зберігання можна заморозити.
Як приймати куркуму
Ви можете додавати “золоту пасту” в чай, молоко або смузі, а також вживати її в чистому вигляді. Денна доза приблизно 8 грам, які краще поділити на три прийоми. З’їдати 8 грамів за один прийом немає сенсу – організм не зможе їх засвоїти та виведе з організму.
Протипоказання для вживання куркуми
Куркума допомагає при багатьох захворюваннях та розладах. Її можна навіть дітям від двох років і людям похилого віку, але є і протипоказання: гостра жовчнокам’яна хвороба, панкреатит, гепатит, гастрит із підвищеною кислотністю, каміння у нирках.
Є дані, що куркума підвищує тонус матки, тому краще не вживати її під час вагітності та припиніть пити куркумін за два тижні до будь-якої операції.
Алергія на куркуму – явище рідкісне. Але якщо у вас вона все ж таки проявилася, шукайте інші корисні добавки.
При прийомі препаратів, що розріджують кров (аспірин, варфарин та інші) куркуму можна вводити до раціону, але добавки чистого куркуміну заборонені, оскільки вони підвищують ризик кровотечі.
Читати також: