Карамельне морозиво

Історії походження морозива

Хто першим придумав ласувати у спеку свіжими фруктами, змішаними з льодом або снігом, достовірно невідомо. У китайців, давніх єгиптян та у персів були свої варіанти охолоджуючого десерту.

Араби спочатку просто змішували мед та цукровий сироп зі снігом, а потім почали додавати фруктові соки. На Сицилії влітку готують граніту — десерт суміш колотого льоду і фруктового соку.

Перше вершкове морозиво, у яке почали додавати збите молоко, вершки та яєчні жовтки, з’явилось у 16 столітті у Флоренції при дворі Медичі. Коли Катерина Медичі вийшла заміж за французького короля, вона привезла з собою і кухаря. Він готував для неї улюблений десерт. Секрет виготовлення такого морозива довгий час зберігався у таємниці. Коли століття по тому онука Катерини Медичі Генрієтта вийшла заміж за англійського короля Карла І, таємниця приготування десерту стала відома при англійському дворі.

Перші рецепти морозива опубліковані у кулінарних книгах, стали доступними тільки на початку 18 століття. Наприклад, у французькій кулінарній книзі “L’Art de Faire des Glases” («Мистецтво робити морозиво”). У цей же час у Європівідкрилися перші кафе, де пропонували спробувати різні сорти морозива.

Цей холодний десерт довгий час залишався досить дорогим задоволенням за рахунок трудомісткості процесу приготування. Адже безперервно і потужно збивати масу для морозива доводилось майже годину.

Усе змінилось століття по тому, коли Ненсі Джонсон запатентувала першу ручну морозивницю, а потім у 1851 році Джейкоб Фассел створив машину для збивання та заморожування вершків. У другій половині 19 століття у Франції винаходять морозиво пломбір, в Неаполі при іспанському дворі входить у моду поєднувати у одній порції декілька видів морозива. З тих пір цей спосіб подачі так і називається — морозиво по-неаполітанськи. А в Австрії популярним стає пити каву з морозивом або додавати його до гарячого струдлю.

У наші дні є безліч машинок для приготування морозива у домашніх умовах. Тому експериментувати з різноманітними рецептами нічого не зважає. Якщо у вас є морозивниця, спробуйте приготувати карамельне морозиво.

Карамельне морозиво фото

Рецепт карамельного морозива

Карамельне морозиво – улюблене моєї сім’ї. Повністю натуральне, ароматне з вираженим смаком карамелі. Приготувати його просто. І якщо Ви ще й маєте мороженицю, то насолода буде взагалі неземною.

У рецепт входить невелика кількість коньяку. Це від надмірного формування кристалів льоду і для доповнення карамельного аромату. Але його можна й не давати. Навіть без цього інгредієнту морозиво буде смачним.

Інгредієнти для приготування карамельного морозива:

  • 60 гр. цукру;
  • 200 гр. вершків від 30%;
  • 100 мл. молока;
  • 10 гр. сухого молока;
  • 1 ст. ложка хорошого коньяку;
  • дрібка солі.

У каструлю помістити цукор й поставити на невеликий вогонь. Прогрівати, не помішуючи, поки колір цукру зміниться на насичено бурштиновий.

Зразу, обережно, влити молоко, а за ним вершки. Додати сухе молоко та сіль й гріти, постійно помішуючи, щоб карамель повністю розчинилася в молочній масі, а маса закипіла.

Зняти молочно-карамельну масу з вогню, охолодити якомога швидше (можна поставити миску в ємність з льодом або холодною водою). Накрийте щільно кришкою та покдадіть у холодильник на 12 годин.

Після закінчення цього часу охолодження, масу потрібно процідити через дрібне сито, щоб не лишилось грудок карамелі чи сухого молока, додати коньяк (за бажанням). Потім перемішайте і зразу перелийте в мороженицю та заморозте.

Коли маса замерзне до консистенції м’якого морозива, перекладіть її в чистий посуд з кришкою. Поставте карамельне морозиво в морозильну камеру для остаточного затвердіння. Це 1-2 години. Морозиво готове.

Якщо немає морожениці:

Потрібно перелити масу в чистий лоток з кришкою і поставити в морозильну камеру. Мішати карамельне морозиво, розбиваючи грудки, кожні 15 хв. перші 2-х годин. Краще робити вінчиком. Результат буде значно кращим, ніж при перемішуванні виделкою. Смачного!

  • #морозиво 
  • #карамель

You may also like...